Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 8 november 2018

D66 ‘erg bezorgd’ over voorstellen college voor verbetering financiën

“Ik zit nu zo’n tien jaar in de politiek en zo’n rommelige begrotingsaanloop heb ik nog niet meegemaakt” zei D66-fractievoorzitter Carmen Hoogeveen donderdagmiddag in de gemeenteraad van Emmen. De gemeenteraad vergaderde donderdag verder over de begroting, nadat hier maandag al een verhit debat over gevoerd was. Er kwamen grote tekorten op de jeugdzorg en door Wildlands ter sprake. De fractie van D66 in Emmen maakte zich maandag al zorgen over het verlies van controle over financiën van het college.

De voorstellen die het college heeft gedaan om de financiële situatie te verbeteren stemmen D66 niet optimistischer. “Eerst viel het tekort op het sociaal domein voor 2018 vier miljoen euro hoger uit”, constateert Hoogeveen. Het college stelde in mei bij de bestuursrapportage al vast dat er een tekort van vier miljoen op de jeugdzorg was. Dat bedrag is nu dus verdubbeld, volgens D66 een teken dat er veel te weinig grip is op de gemeentefinanciën. Binnenlands Bestuur meldde bovendien dat de kosten voor de jeugdzorg in 2019 weer gaan stijgen ten opzichte van dit jaar. “Dezelfde wethouder die die vier miljoen tekort op de jeugdzorg niet zag aankomen betoogt nu dat er in 2019 tonnen en in 2020 zelfs meer dan een miljoen bespaard kan worden op de jeugdhulp. Over dat soort voorstellen zijn wij als D66 erg bezorgd”, zegt Hoogeveen.

D66 wil dat het college maandelijks controle gaat voeren op verbonden partijen (zoals Wildlands) en dit rapporteert aan de gemeenteraad. Verder willen de Democraten een betere uitleg over de plotseling geconstateerde tekorten. “Wij schamen ons voor de geluiden uit de samenleving, dat wij als de grootste gemeente in Drenthe de financiën niet op orde hebben”, zegt Hoogeveen.