Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 15 oktober 2017

D66 Emmen wil veel meer ambitie van gemeente in energiebeleid

De fractie van D66 in de gemeenteraad van Emmen heeft forse kritiek geuit op het uitgezette energiebeleid van de gemeente. Volgens de partij is het voorgestelde beleid lang niet ambitieus genoeg en laat het bestuur daarmee grote kansen liggen. “De gemeente Emmen wil in 2050 energieneutraal zijn en zou daarom veel meer moeten doen op dit dossier. Waarom zien we bijvoorbeeld geen concrete voorstellen voor geothermie bij nieuwbouw of meer aandacht voor gas bij bedrijven en verkeer?” vraagt D66-raadslid Hans Hoek zich af. D66 wil ook dat energiezuinigheid een eis wordt bij het verlenen van vergunningen voor woon- en winkelpanden in de gemeente.

De kritische houding van D66 vertaalt zich in een motie en een amendement voor de raadsvergadering van donderdagavond. Met een motie wil men zorgen voor nieuwe ideeën op het gebied van gasbesparing en -vervanging. Hoek: “Er moet een concrete visie zijn vanuit de gemeente op hoe bedrijven op termijn hun aardgasgebruik kunnen vervangen. Daarnaast willen we weten op welke manieren lokaal energie geproduceerd kan worden”. Op dit moment komt 63% van het energieverbruik van bedrijven en instellingen in de gemeente Emmen voort uit aardgas.

Daarnaast vraagt men met een amendement om windenergie niet in te wisselen voor alternatieven, maar om de alternatieven zich naast de windenergie te laten ontwikkelen. “Het een moet het ander niet uitsluiten. Een mix van energiebronnen is nodig voor de toekomst”, vindt Hoek. Het gemeentebestuur wil windenergie inruilen voor alternatieven als dat nodig is. D66 voelt daar niets voor. “Er liggen veel kansen, ook op economisch vlak, in dit dossier. Als Emmen haar doelstellingen wil halen, zullen we die moeten grijpen. Als er meer mogelijkheden zijn dan wind moeten we beide vormen opwekken in de gemeente en niet opeens stoppen met windenergie.” De Energienota wordt vanavond behandeld in de gemeenteraad van Emmen.